Comunicatul WTA, după decizia TAS în cazul Halep. Anunțul despre sportivă

de: Beatrice Dumitru
06 03. 2024

Simona Halep a primit vestea cea mare de la TAS. Suspendarea ei pentru dopaj a fost redusă de la 4 ani la 9 luni. După anunțarea verdictului, Asociaţia Jucătoarelor de Tenis (WTA) a dat un comunicat cu privire la situația fostului lider mondial.

Anunțul WTA în cazul Simonei Halep

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne i-a redus la nouă luni suspendarea de patru ani dictată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) împotriva Simonei Halep. Verdictul a venit la 25 de zile după finalul audierilor, întinse pe trei zile, între 7 și 9 februarie.

Asociaţia Jucătoarelor de Tenis (WTA) a făcut un anunț în privința Simonei Halep, precizând că sportiva poate reveni imediat în circuitul profesionist. Suspendarea acesteia a expirat în iulie 2023, în urma deciziei TAS.

Simona Halep, fost lider WTA. Foto: Profimedia

Halep, eligibilă să îşi reia cariera cu efect imediat. WTA respectă procesele care au loc pentru a proteja integritatea sportului şi pentru a oferi un mediu sportiv corect.

Astfel, WTA susţine total decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv şi salută revenirea imediată a Simonei în joc’‘, precizează WTA.

Simona Halep nu a mai jucat un meci oficial de la cel pierdut în primul tur la US Open în 2022, pe 29 august.

Ce a spus șefa ITIA după decizia TAS

Campioana de la Roland Garros și Wimbledon fusese suspendată pe o perioadă de patru ani, pe 12 septembrie 2023, de către Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA), pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).

Simona Halep a reușit să dovedească faptul că nu s-a dopat intenționat cu roxadustat, ci a fost vorba de o contaminare, astfel că suspendarea i-a fost redusă drastic. După verdict, pe site-ul oficial al celor de la ITIA a apărut o primă reacție, prin vocea șefei Karen Moorhouse.

Vezi și: ”Cei care au numit-o dependentă de droguri, să răspundă”. Marele învins după verdictul de la TAS în cazul Halep

Un element esențial al procesului anti-doping este posibilitatea sportivului de a contesta, iar ITIA respectă atât acest drept, cât și verdictul ulterior. ITIA așteaptă motivarea integrală, pe care o va analiza amplu”, a spus Karen Moorhouse.

Reacția Simonei Halep după aflarea verdictului

Simona Halep a susținut încă de la izbucnirea scandalului de dopaj că este nevinovată și că nu a luat nicio substanță interzisă cu bună știință. Mai mult, a afirmat că are încredere într-un deznodământ favorabil la TAS, iar după aflarea decizie bucuria ei a fost fără margini. Avocatul sportivei a dezvăluit cum a reacționat aceasta.

A fost extrem, extrem de fericită, fericire maximă. A fost un chiot de bucurie. E genul emoțional. E foarte greu de crezut că un sportiv ca ea, care a ajuns să se lupte cu întreg sistemul antidoping…

Vezi și: Patrick Mouratoglou a postat 3 cuvinte după ce Halep a câștigat la TAS și a declanșat furia pe internet. ”Trebuie să plătești”

O cunosc pe Simona de foarte mulți ani, de la 12 – 13 ani. O sportivă exemplară, cu o carieră nepătată, cu o grijă exemplară pentru sportul curat, a ajuns complet aiurea într-o situație incredibilă”, a declarat avocatul Bogdan Stoica.

24 de titluri WTA a cucerit Simona Halep în carieră și a adunat 40,203,437 de dolari din tenis, potrivit site-ului WTA.